United Indonesia - Manchester United Indonesia Supporters Club
Register
Go Back   United Indonesia - Manchester United Indonesia Supporters Club > INSIDE MANCHESTER UNITED > United History

Old 02-04-2011, 09:35 AM   #11
finza_13
first team
@FinzaKS
 
 
finza_13's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Malang Melintang
Posts: 3,971
Thanks: 1,016
Thanked 541 Times in 224 Posts
Mentioned: 151 Post(s)
finza_13 is a name known to allfinza_13 is a name known to allfinza_13 is a name known to allfinza_13 is a name known to allfinza_13 is a name known to allfinza_13 is a name known to allfinza_13 is a name known to allfinza_13 is a name known to all
Visit finza_13's Twitter
Default Re: Is using the term "man u" disrespectful, offensive and an insult? Answer: No!

wah mantab om, :thumbup
bener banget yah..dari awal ga ada masalah tuh dengan sebutan Man U,tp entah knp tiba2 aja "dilarang" kata2 itu muncul...

dan sejarah menyebutkan sah sah saja pakai itu kata "Man U''
tp karena aku udah terbiasa dgn UNITED jg tetep aj kaku klo hrs blg Man U
finza_13 is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2011, 09:42 AM   #12
fredrian.seven
captain
Welcome Mou
 
 
fredrian.seven's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: 10km dari Bintaro Plaza ke arah Ciledug :))
Posts: 11,212
Thanks: 1,240
Thanked 857 Times in 606 Posts
Mentioned: 126 Post(s)
fredrian.seven has a brilliant futurefredrian.seven has a brilliant futurefredrian.seven has a brilliant futurefredrian.seven has a brilliant futurefredrian.seven has a brilliant futurefredrian.seven has a brilliant futurefredrian.seven has a brilliant futurefredrian.seven has a brilliant futurefredrian.seven has a brilliant futurefredrian.seven has a brilliant futurefredrian.seven has a brilliant future
Default Re: Is using the term "man u" disrespectful, offensive and an insult? Answer: No!

Jadi kesimpulannya boleh ya? Berarti harus ganti signature..
fredrian.seven is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2011, 09:50 AM   #13
theater of dream
moderator
Come on beibeh......
 
 
theater of dream's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Somewhere out of Pekanbaru
Posts: 15,009
Thanks: 391
Thanked 1,219 Times in 846 Posts
Mentioned: 97 Post(s)
theater of dream has a brilliant futuretheater of dream has a brilliant futuretheater of dream has a brilliant futuretheater of dream has a brilliant futuretheater of dream has a brilliant futuretheater of dream has a brilliant futuretheater of dream has a brilliant futuretheater of dream has a brilliant futuretheater of dream has a brilliant futuretheater of dream has a brilliant futuretheater of dream has a brilliant future


Visit theater of dream's Facebook Visit theater of dream's Twitter
Default Re: Is using the term "man u" disrespectful, offensive and an insult? Answer: No!

subjektif lah, tapi term man u bisa aja dimanfaatkan fan rival buat ejek2an..
theater of dream is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to theater of dream For This Useful Post:
Old 02-04-2011, 10:41 AM   #14
dhodoadrian
first team
keep on rocking
 
 
dhodoadrian's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Selatan Borneo
Posts: 1,561
Thanks: 1,035
Thanked 670 Times in 252 Posts
Mentioned: 114 Post(s)
dhodoadrian is a name known to alldhodoadrian is a name known to alldhodoadrian is a name known to alldhodoadrian is a name known to alldhodoadrian is a name known to alldhodoadrian is a name known to alldhodoadrian is a name known to alldhodoadrian is a name known to all
Visit dhodoadrian's Facebook Visit dhodoadrian's Twitter Visit dhodoadrian's YouTube dhodoadrian
Default Re: Is using the term "man u" disrespectful, offensive and an insult? Answer: No!

sebenarnya saya sebelumnya juga masih kebingungan dgn pernyataan penyebutan 'manu' itu dilarang, soalnya beberapa musim EPL kan papan skor di kiri atas layar kaca bertulisan, misal : ARS 2-4 MANU

jadi ya saya pikir penulisan itu ya pasti dianggap sah2 aja oleh pihan MANCHESTER UNITED sendiri, tapi dengan ada nya trit diatas sangat membuka wawasan ttg hal tsb.

Layak dpt cendol nh oom sapi.
dhodoadrian is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2011, 10:51 AM   #15
Oom Panda
captain
Juragan Sempak
 
 
Oom Panda's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 5,858
Thanks: 630
Thanked 1,075 Times in 531 Posts
Mentioned: 66 Post(s)
Oom Panda is a glorious beacon of lightOom Panda is a glorious beacon of lightOom Panda is a glorious beacon of lightOom Panda is a glorious beacon of lightOom Panda is a glorious beacon of lightOom Panda is a glorious beacon of lightOom Panda is a glorious beacon of light


Default Re: Is using the term "man u" disrespectful, offensive and an insult? Answer: No!

To be honest, gw ga pernah mempermasalahkan sebutan2 untuk United.. Its just to simplified the greatest word (read: Manchester United) menjadi lebih mudah untuk dituliskan or dilafalkan...
MU, ManU, United, Man Utd, Manchester United...
Sebenernya ini kan tergantung siapa yang menyebutkan...
Kita atau fans rival... Its all about pilihan, Its all about our Love to Manchester United...

BUT!!! What a hell of comeback made by my brader, Oom Sapi...
Sesama member dari Aliansi Hewan Pecinta Manchester United (AWANTAMU) saya salut dan respek ma broo...
Good job bringing this thread up, man... Waiting more from you, brad...
Oom Panda is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2011, 11:04 AM   #16
marsel david
captain
I'M BACK!!
 
 
marsel david's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Bandung
Posts: 6,127
Thanks: 144
Thanked 547 Times in 280 Posts
Mentioned: 4 Post(s)
marsel david is a name known to allmarsel david is a name known to allmarsel david is a name known to allmarsel david is a name known to allmarsel david is a name known to allmarsel david is a name known to allmarsel david is a name known to all
Default Re: Is using the term "man u" disrespectful, offensive and an insult? Answer: No!

Quote:
Originally Posted by Oom_Sapi View Post
Singkatnya, jika ada pelajaran yang bisa ditarik dari sini, maka itu adalah "jangan percaya internet"... kecuali yang satu ini tentunya.
sory sebelumnya gue ga masalah sama artikelnya tapi saya agak sedikit bermasalah bro dengan kata2 diatas..
kesannya sangat memaksakan dan provokatif

mau MU, Man U atau United sebenrnya terserah yg make lah
yg penting kita semua disni punya rasa cinta yg sama pada UNITED

walaupun saya kurang suka dengan singkatan MU atau Man U kecuali di papan score or running text


saya bukan ahli sejarah United
saya juga masih belajar disini dan saya rasa kita semua masih sama2 belajar tentang United History

seperti kata oom TOD dibawah

Quote:
Originally Posted by theater of dream View Post
subjektif lah, tapi term man u bisa aja dimanfaatkan fan rival buat ejek2an..
kata2 united bagi saya lebih enak di engar dan dari beberapa manager yg saya dengar dalam konfrence pers juga menggunkan UNITED

and maaf setau saya di masa sejak mulai saya kenal United sekitar 98-99 saya belom penah liat merch united dengan kata2 MU or Man U.. yg ada UNITED, MAN UTD, MUFC or Manchester United

kalo memang ada dengan MU or Man U.. mungkin bisa kasih liat ke saya
jadi saya bisa tau and nambah pengetahuan juga..

but thanks to Oom Sapi untuk artikelnya sehingga para United Supporters disini juga ga terpaku pada satu sumber dan satu artikel saja
jadi bisa menentukan dan memilih mana yg terbaik menurut mereka sendiri untuk digunakan

-respect

Last edited by marsel david; 02-04-2011 at 11:22 AM..
marsel david is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to marsel david For This Useful Post:
Old 02-04-2011, 01:12 PM   #17
Oom_Sapi
newbie
*wink*
 
 
Oom_Sapi's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 55
Thanks: 5
Thanked 141 Times in 23 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Oom_Sapi has a spectacular aura aboutOom_Sapi has a spectacular aura about
Default Re: Is using the term "man u" disrespectful, offensive and an insult? Answer: No!

Quote:
Originally Posted by marsel david View Post
sory sebelumnya gue ga masalah sama artikelnya tapi saya agak sedikit bermasalah bro dengan kata2 diatas..
kesannya sangat memaksakan dan provokatif

mau MU, Man U atau United sebenrnya terserah yg make lah
yg penting kita semua disni punya rasa cinta yg sama pada UNITED

walaupun saya kurang suka dengan singkatan MU atau Man U kecuali di papan score or running text
Lah itu saya cuma menerjemahkan, itu kata-kata dari Tom Clare...

Quote:
Forever a Babe: Growing Up with Manchester United, by Tom Clare
Tom Clare's History of Manchester United - MUST - the independent Manchester United supporters' trust

This is an old chestnut that comes up time and time again. To give you a little bit of history about where it came from and how the term "Man U" first came to be used, I have to go back to the 50's.

If you were to look at a newspaper from that era, and particularly the football results section, you would see just what a simple explanation there is for it. Newspapers back then were done in an old fashioned way where the compositors (typesetters) used to lay out the pages of the newspapers before they went on the presses for printing. With the results sequences, they obviously could not typeset the full names of each individual club as the columns that needed to be uniformly set out, just would not match up. So what they used to do was abbreviate the name of each football club, and once they had done this the columns would line up as they were needed to be. Hence you would see a a team like Birmingham City abbreviated to B'ham Cty, Sunderland to S'land, Sheffield Wed to Sheff W and so on. So consequently, Manchester United would be set up as Man Utd or Man U, depending upon which newspaper it was.

Certainly, those latter two terms had nothing whatsoever to do with Munich. It's a story that's done the rounds for years and has no mileage in it whatsoever. Just people trying to put a different slant on things and like a rolloing stone, it's gathered stories as it's gone along.

The BBC back then was the main audio/tv outlet, but they would never abbreviate a team's name and always used to give clubs their full title.

However, in the mid 60's we started to see ITV come more into the football commentary side of things, and also, there was another breed of football journalist that started to appear, and it's from here that you started to hear "Man U" used more and more frequently. It was nothing more than sloppy phraseology and sloppy journalism. Times were changing back then and as the game started to become more and more high profile, so did those two terms. Fans picked up on it and it became a normal thing for opposition fans to use those terms. There was never any real disrespect in it - it was just what they saw and what they read.

It's interesting when you look back... even Big Fat Ron when he was at Albion, United, and clubs after that, always referred to United as "Man U". Just sloppiness.

On another note; there was no club merchandise store around in the 50's early 60's. The first shop was actually a little wooden hut (that was owned by Sir Matt!) that appeared underneath the Munich Clock in the mid-60's. It sold things like lapel badges rosettes etc and the team's name was abbreviated on those items.... that little hut developed into what became known as the Megastore, and then when Edwards got his grubby little hands on it (he bought out Sandy Busby) he jumped on Michael Knighton's idea regarding merchandising and the thing we see today, is what has developed from that initial little red hut!
So the only reason anyone should be picked up on using the term Man U is "sloppy pheaseology"...and quite rightly. No one calls the Geordies Newcastle U or the Hammers West Ham U...but there is no disrespect or insult in it. It's just a silly old rumour that has gained credence and notoriety purely by virtue of being on the internet.

It certainly shouldn't be used as a knowledge badge of honour, like some sort of scout badge of redness, because it's anything but. In fact bringing up someone else on it, especially if you do it righteously, actually makes you look a little bit like a pillock, since it's most likely you who doesn't know what you're taking about.

Even if it was all true, and the phrase was created as a heinous insult, 99% of all the opposition fans that use it would have absolutely no idea why...hence removing the actual insult completely.

In short, if you take one lesson from this, it should be "don't believe the internet".... except this obviously.

Thankyou, and goodnight. Make sure you brush your teeth.
Quote:
Originally Posted by marsel david View Post
and maaf setau saya di masa sejak mulai saya kenal United sekitar 98-99 saya belom penah liat merch united dengan kata2 MU or Man U.. yg ada UNITED, MAN UTD, MUFC or Manchester United

kalo memang ada dengan MU or Man U.. mungkin bisa kasih liat ke saya
jadi saya bisa tau and nambah pengetahuan juga..
Maaf, tapi saya pikir gambar pin di atas sudah cukup mewakili kan?

Saya sendiri sudah berkata, bahwa saya pribadi juga lebih menyukai menyebut Manchester United sebagai UNITED.

Soal dimanfaatkan oleh fans lain untuk ejekan, ya memang justru itu intinya. Karena pada tahun 60-an ITV dan juga banyak surat kabar menggunakan singkatan "MAN U" maka suporter lain sering menggunakan sebutan itu. Dan karena mereka suporter lawan, tentu saja ejekan yang keluar pun menggunakan sebutan "MAN U" tersebut.

Jika ada teman-teman di sini yang kurang menyukai sebutan MAN U, saya tidak mempermasalahkan itu. Tapi jika alasan yang dipakai adalah semata-mata karena istilah itu dari awalnya diciptakan untuk menghina tragedi Munich, maka alasan itu adalah SALAH BESAR dan TIDAK SESUAI dengan FAKTA SEJARAH yang ada.
Oom_Sapi is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Oom_Sapi For This Useful Post:
Old 02-04-2011, 01:12 PM   #18
VaDLi
first team
fb.com/vadli | twitter @vadli
 
 
VaDLi's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Jakarta-Bogor
Posts: 4,227
Thanks: 1,642
Thanked 1,733 Times in 898 Posts
Mentioned: 33 Post(s)
VaDLi has a brilliant futureVaDLi has a brilliant futureVaDLi has a brilliant futureVaDLi has a brilliant futureVaDLi has a brilliant futureVaDLi has a brilliant futureVaDLi has a brilliant futureVaDLi has a brilliant futureVaDLi has a brilliant futureVaDLi has a brilliant futureVaDLi has a brilliant future


Visit VaDLi's Facebook Visit VaDLi's Twitter Visit VaDLi's YouTube
Default Re: Is using the term "man u" disrespectful, offensive and an insult? Answer: No!

abis ngubek-ngubek tentang ini, koq gw jadi galau sendiri ya... (ada yg mo nemenin?)

tentang Gary Lim... he's a pudlian

*garuk-garukkepala* walaupun (mungkin) boleh mengatakan MU or MANU, gw udah membiasakan diri dgn yg lebih umum disini ... yaitu YU EN AY TI I DI hehehe

-respect
VaDLi is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2011, 01:56 PM   #19
Oom Panda
captain
Juragan Sempak
 
 
Oom Panda's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 5,858
Thanks: 630
Thanked 1,075 Times in 531 Posts
Mentioned: 66 Post(s)
Oom Panda is a glorious beacon of lightOom Panda is a glorious beacon of lightOom Panda is a glorious beacon of lightOom Panda is a glorious beacon of lightOom Panda is a glorious beacon of lightOom Panda is a glorious beacon of lightOom Panda is a glorious beacon of light


Default Re: Is using the term "man u" disrespectful, offensive and an insult? Answer: No!

Mungkin yang ingin disampaikan Oom Sapi cuman fakta bahwa sebenarnya sebutan MAN U itu bukan dibuat untuk menghina tragedi munich... Ya itu dia, untuk men-simplified kata aja... Every rival fans juga punya sebutan sarkastik kepada tim lain yang mungkin juga diharamkan untuk digunakan oleh fans mereka sendiri...

So, penggunaan kata MAN U berdasarkan apapun latar belakangnya, memang sebenarnya tidak enak untuk diucapkan..
MU is much better... Nothing wrong with that one menurut gw...

Intinya Oom Sapi tidak mendebat masalah itu, beliau cuma menjelaskan kalau alasan ManU itu keluar untuk menghina korban tragedi Munich (secara sejarah) adalah salah..

Itu aja, kok...
So, kalau memang ada artikel yg lain selain di thread yg sudah ada yg menyebutkan kenapa kita tidak menyebut United dengan ManU sok dikeluarin disini... Biar kita sama2 ngerti and belajar...
Oom Panda is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Oom Panda For This Useful Post:
Old 02-04-2011, 02:02 PM   #20
theater of dream
moderator
Come on beibeh......
 
 
theater of dream's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Somewhere out of Pekanbaru
Posts: 15,009
Thanks: 391
Thanked 1,219 Times in 846 Posts
Mentioned: 97 Post(s)
theater of dream has a brilliant futuretheater of dream has a brilliant futuretheater of dream has a brilliant futuretheater of dream has a brilliant futuretheater of dream has a brilliant futuretheater of dream has a brilliant futuretheater of dream has a brilliant futuretheater of dream has a brilliant futuretheater of dream has a brilliant futuretheater of dream has a brilliant futuretheater of dream has a brilliant future


Visit theater of dream's Facebook Visit theater of dream's Twitter
Default Re: Is using the term "man u" disrespectful, offensive and an insult? Answer: No!

ya fakta nya sih (kalo liat dari internet) istilah MAN U udah ada sebelum tragedy munich..
Dan masalah nya setelah itu jadi bahan hinaan ABU, dan itu masalah(bg gua) eneg dengan term man u..
Ps: gw rasa teman2 disini sebelum nya berpendapat term man u gak enak di dengar karena sering diplesetkan dan bukan ada karena tragedi Munich
theater of dream is offline   Reply With Quote
Reply


(View-All Members who have read this thread : 136
7thRevelation, A.Per Utd, Aba_MaczUnited, ackoe, Adhitya Pria Pratama, AdministratoR, agustyari, agylbonez, akah_manchunian, aladin201, alandesta, Amor, AnasRoby, Andi Istiabudi, ardisury4, Art Ferguson, axbx, azisfirdaus, badbatak, badBOY57, bahul20, betterthan19, bombom, bucay deathbat, butz, CaptainRoo_10, CeszieanoRonaldo7, copoholic, danygiggsy, DarwisL, Decky14, Deddy Hernandez, destyawan, devin12kota, dey sam, dhedewiwy, dhodoadrian, dickclitz, dr_ifan, dwi agung, ehhhnatra, Enosnosnos, eyeofday, Fafa, fajrinited, farhan alamsyah, fey777, firmanda, frmnsyh_KEANO, Gaza, Genk's007, ghazy9, ghostman, goodfron, Hairul_Vfc, Hand_rooney, HaRrY-UIK, iceddeath, id4y, irfan_thered, irfi_1, ir_sad, JustFauzy, kaluardijero, Krisnoaji Pamungkas, littlebig, loveUNITED, maman105, mattbusby, medz, Miman, moehfar, muhamadtitan, Muhammad Nizar, MuhammadTegarAl, mYa United, namakutyoaja, ocki_26, odonk88, panda777, penk22_, Peppiredarmy, pijakbumi, radiet6661, RAHAmazing, raymond, Rean, reatinov, rednblue, Redsbusby, red_devilz, red_girl_mia, rezkhadenis, rio vander vidic, Rizky Sardenzo, rizkymaldy, rizqi story, RozetMoses, Rusly Red Devil, rwin_a, Ryan Wibowo D., RyanRezha, Ryan_lallo, rzk13, sandirosyadi, santo_kemp, septiandc, shiasss, SR 7, stamansa, sucipuspita's, sugeng99pramono, Syarifeghy, teukurevi5, theater of dream, UNITED1878, united7, unixduabelas, VaDLi, van oofaar, vedesma, Victory, vikry tokek, Vino17, VitaChicharito, whyjakjr, XenoFreedom, yudhiekasaputra, zanpiques, zeifel, Zulfan
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[Fast Pre-Order]United Indonesia Semarang 5th Anniversary "5EDULURAN" Hendy United Indonesia Official Merchandise 29 08-09-2014 04:20 AM
Loyalitas bukan hanya sebatas "Jersey atau Marchandise" ams666 Fans Talk 79 30-01-2012 02:40 PM
Evolusi "Total Football", "Joga Bonito", dan Label2 lainnya. Anderstone World Cup 2010 10 04-07-2010 04:14 PM



All times are GMT +8. The time now is 04:55 PM.
Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
United Indonesia - Manchester United Supporters Club of Indonesia